Fotografie liefhebber Lars Verkroost

Lars Verkroost

Horecamedewerker, familieman, baardmans, manager én aanstormend fotografietalent Lars Verkroost vertelt over zijn liefde voor het plaatjes schieten. Zelf leerde wij Lars kennen onder het genot van een goudgele rakker aan de Amstel en schoot hij meerdere plaatjes voor het Instagram account van Boots & Suits.

Ben je er klaar voor, Lars?

Waarvoor?

Om iets over jezelf te vertellen..

Tuurlijk.

Top! Brand los chef.

Ik ben dus Lars Verkroost, 26 jaar oud en ik woon in Utrecht. Als ik mijzelf aan hashtags moet koppelen krijg je dit ongeveer: #enthousiast #humor #sociaal #muziekliefhebber #betrouwbaar #perfectionistisch #gedreven #vrolijk en #optimistisch. Verder ben ik graag onderweg, hou ik van reizen en vind ik het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit klinkt wel erg als een hekjes bestaan he?

Daar hebben we het nog wel is over. Hoe zit het met werk?

Al op jonge leeftijd begon ik met werken in verschillende horecatentjes. Ik dacht oprecht dat hier mijn passie lag, dus deed ik de Horeca vakschool in Wageningen. Ik zat er lekker in en wilde verder groeien in dit vak, maar na driekwart jaar aan de hogere hotelschool in Leeuwarden begon er toch wat te steken. Ik stopte vroegtijdig met de opleiding en nam een snoekduik het bedrijfsleven in. Hier werkte ik wederom voor verschillende tentjes, leerden enorm veel en groeide uiteindelijk door tot horecamanager. Maar is dit het nou? Die gedachte spookte elke dag door mijn hoofd. Ik leefde als een nachtdier en kwam net in aanraking met fotografie. Ik besloot het roer om te gooien om mij meer op fotografie te storten. Nu ben ik werkzaam bij Square & Quadrat in Utrecht. Dit zijn twee herenkledingzaken die zich voornamelijk richten op Scandinavische merken. Ik loop in de winkel rond als manager, verzorg de marketing en ik ben de huisfotograaf.

I get it. Overdag werken zodat je s avonds tijd hebt om de kunsten van het fotograferen onder de knie te krijgen. Slim van je! Maar waarom fotografie?

Het begon ergens halverwege 2012. Ik liep door het prachtige Utrecht en begon alles ineens in beelden te zien. De creativiteit die toen loskwam is niet meer weggegaan. Misschien is het een stuk ontdekking van wie ik echt ben, of waar mijn passies liggen, maar je creativiteit gebruiken om een beeld eigen te maken werkt erg goed bij mij.

En een favoriet onderwerp?

Heb ik niet zozeer. Ik raak vooral onder de indruk van allemaal verschillende factoren. De kleuren in de natuur roepen een heel ander beeld op dan drukke situaties in een stad. Ik zie het meer als een uitdaging om al deze factoren creatief aan te pakken.

Maar een bepaalde fotografiestijl heb je toch wel?

Haha, stiekem ook niet. Nóg niet tenminste. Die ben ik nog een beetje aan het ontdekken. Maar onbewust fotografeer ik vaak ‘simpel’. Niet teveel toeters en bellen dus, want ik houd van de dingen zoals ze zijn.

Oke, merk dan. Met welk merk creëer jij je beelden?

Mijn cameramerk is Sony. De reden dat ik voor Sony heb gekozen is vrij simpel: voorgaande producten die ik van dit brede merk in bezit had bevielen mij altijd erg goed. Uiteraard heb ik wel wat research gedaan, maar eenmaal in de winkel voelde deze camera gelijk alsof hij mij bij hoorde. Er zijn zoveel spiegelreflexcamera’s op de markt dat er eigenlijk nooit een goede keuze is. Deze Sony is een fijne camera, niet te groot en makkelijk mee te nemen. Verder levert het de kwaliteit die ik wil. Sinds ik deze camera heb ben ik eigenlijk alleen maar enthousiaster geworden.

En wat wil je bereiken met fotografie?

Plezier staat bij alles wat ik doe ver bovenaan. Maar wat wil ik er echt mee wil bereiken is een goede vraag. Door elke keer nieuwe doelen te stellen probeer ik grote stappen te stappen en veel te leren. Iets creeren met heel veel plezier en daar een stukje waardering voor krijgen is het mooiste wat er is. Daarmee bereik je vanzelf het innerlijke doel waarom je fotografeert.

Wat moet je voor dat innerlijke doel nog leren?

Wat erg hoog om mijn lijstje staat zijn de verschillende belichtingstechnieken. Het blijft fascinerend om te zien wat je allemaal met licht kan doen. Fotografie is niks meer dan spelen met deze factor.

Genoeg over fotografie. Wat is je persoonlijke kledingstijl?

Goede vraag haha. Ik denk dat mijn eigen stijl vrij eenvoudig, casual en gastvrij is. Een jeans met een paar Clarks maken mij al een gelukkig man.

En accessoires?

Ja die zeker! Ik ben helemaal weg van horloges. Ik koop oprecht eerder een horloge dan een jeans of een trui.

Heb je ook een favoriet merk qua kleding?

Ik vind W.A.C WE ARE CPH een tof merk. Dit Scandinavische merk uit Kopenhagen levert goede kwaliteit, is tijdloos en lekker eenvoudig.

Benieuwd naar Lars zijn werk? Hier zie je meer.