Het gouden uurtje in de Nederlandse natuur

Tijdens een koude, maar geweldige ochtendwandeling op de Bussumse heide maakte ik deze kiekjes met mijn Canon 5D Mark 2. Ik bevond mij in het zogenaamde ‘gouden uurtje’. Maar wat betekent dat uurtje eigenlijk?

Het ‘gouden uurtje’

Zo noemt men het uur na de zonsopkomst en het uur vóór zonsondergang. Vaak wordt het vergeleken met de rood/oranje gloed die dan in de lucht heerst. Uiteraard wordt dat gezien als een extreem romantisch moment van de dag, maar in de fotografie is het zonder die kleuren ook prachtig. Het komt natuurlijk niet letterlijk op 60 minuten aan, maar het is qua licht ongeveer de tijd die je in de gaten moet houden. Want dat is waar fotografie eigenlijk allemaal om te doen is: licht.

Hoe hoger de zon staat (later op de dag), hoe feller het licht is. Schaduw zal daarom veel sterker zijn als je om 14:00 uur een foto maakt, in vergelijking met bijvoorbeeld 09:oo uur (er van uitgaande dat de zon rond 08:00 uur opkwam). De delen waar het zonlicht op valt zullen in de loop van de dag steeds helderder worden, de donkere delen in de foto zullen meer contrast geven.

Hier voor de lens