De bretonse strepen van Breizh World

Breizh World

De eerste vrouwelijke kandidaat van deze rubriek is er gelijk één waar we trots op zijn. Met de oprichting van haar eigen kledingmerk Breizh World veroverde Nicole Hoefsmit in één keer de hele strepen-markt. Wat bewoog haar om een merk te beginnen met alleen met strepen, en waar komt de Bretonse streep eigenlijk vandaan?

Oef, Sprout.nl was mij voor. Nu moet ik wel met betere vragen komen..:

Haha, ja dat was een leuk interview. Maar ik heb nog zoveel niet verteld. Kom maar door met de kritische vragen..;-)

Je bent de oprichtster van Breizh World – The Iconic Stripe. Waarom Bretonse strepen?

Ja, daar zit een strategie achter. Ik ben van mening dat de fast-fashion op zijn retour is.

Elke maand nieuwe collecties.
Elke maand nieuwe stoffen
Elke maand nieuwe kleuren.

Nee, dat kan niet meer in de huidige maatschappij. We hebben het onderhand allemaal wel gezien. We zijn verzadigd. Er zijn momenteel signalen dat mensen 3 dezelfde shirts in 1 keer kopen, zodat ze elke dag hetzelfde aankunnen. Zoiets als Steve Jobs en zijn coltrui.

Met dit gegeven in mijn achterhoofd belandde ik, via wat omwegen, bij de Bretonse streep. Want als er één klassieker is die zijn sporen in de geschiedenis van de kleding verdiend heeft, dan is het wel de Bretonse streep. Klassiek, tijdloos, luxueus en geniaal in zijn eenvoud. En mede daarom bewezen populair onder de celebs van nu en weleer. Brigitte Bardot, Curt Cobain, Picasso, Kate Moss en ga zo maar door. Ze hebben allemaal de Bretonse streep gedragen.

Breizh Wolrd

Er schijnt ook een mooie geschiedenis aan de streep te zitten..?

Ja, zeker! De trui is ontstaan in Bretagne (Breizh). In 1e instantie exclusief voor de Franse marine. Vandaar dat een originele Bretonse trui 21 strepen heeft, die symbool staan voor de 21 overwinningen van Napoleon. De lokale zeelieden droegen de trui echter ook om een praktische reden; een in bretonse streep gehulde drenkeling was namelijk gemakkelijk te lokaliseren – en had dus een ‘streepje’ voor op de arme sloeber die jammerlijk in een uni truitje overboord ging. En er valt nog veel meer te vertellen, maar dat kan je eens op je gemak hier lezen.

Waar komt die affiniteit met de Bretonse streep vandaan?

Ik kwam als kind al in Bretagne, met mijn ouders. Mooie herinneringen. Pootjebaden op het strand van Dinard. Op zoek naar Menhirs, de legendarische stenen uit mijn destijds favo strip Asterix en Obelix (die laatste is trouwens ook een fan van de streep, kijk maar naar zijn broek ) . Uitstapjes naar St. Malo, wandelen over de muren, bij eb lopen naar het fort. Daar kreeg ik mijn eerste Bretons gestreepte truitje, so in love with it dat ik er niet meer uit te meppen was. Dus de liefde voor de streep is daar ontstaan, zeker weten!

En nu moet iedereen aan de Bretonse streep van Breizh World?

Nou, ‘moeten’ is een groot woord. Maar zo ver als een dwingend advies durf ik wel te gaan, haha. De streep is zo multi-toepasbaar, je kunt er elke outfit mee upgraden of downgraden, al naar gelang je wensen. Onder een strak pak; net even anders en een beetje dwars. Op je stokoude afgedragen jeans; supercool, en het voegt een streepje klasse toe. Je hoeft er niet over na te denken; met een Bretonse streep zit je gewoon altijd goed.

Wat vind je zelf het mooiste item uit je collectie?

Dat is niet eerlijk! Ik weet wel dat wij vrouwen, een man in Bretonse trui woest aantrekkelijk vinden….dusse..
Als ik zou moeten kiezen zou ik voor de klassieker gaan. Wit met donkerblauw of donkerblauw met wit. Deze kan je vinden bij model LE VICTOIRE of model LE NAPOLEON. Beiden met de 21 strepen.

Welk item verkoopt het beste? En waarom is dat zo denk je?

Model LE VICTOIRE in de zomer en model LE BATALJON in de winter.  Als je niet tegen merinowol kan, dan kan je het beste voor model LE VICTOIRE gaan. 100% superzachte katoen.

Waar staat de Bretonse over vijf jaar?

Nog steeds rotsvast op dezelfde plek; bovenaan. Haha. De geschiedenis liegt niet; de Bretonse streep is een blijvertje.

En eerlijk: hoevaak draag jij ‘m zelf?

Als je eenmaal aan strepen begint, blijf je strepen dragen. Dus heel eerlijk…300+ dagen per jaar. Ik hoef niet meer te kiezen…nouja, een beetje dan. Zal ik van daag een rode of een blauwe streep aantrekken, of toch maar een zwarte…choices, choices, choices

Welk ‘idool’ hoop je in een Breizh World truitje te hijsen?

Michiel Huisman natuurlijk! Ook zonder Bretonse trui woest aantrekkelijk 😉